2015. november 8., vasárnap

Az együttes találatokról



Az együttes találatok régi problémát jelentenek vívó körökben és véleményem szerint nagyrészt hozzájárultak a sportvívás élvezhetetlenné válásához, mert az egymásnak rohanó vívók az újrakezdés és a könnyű kard nyújtotta biztonság tudatában rohamoznak olyan gyorsasággal, mai követhetetlenné teszi az akciókat és csak a találatjelző gép segítségével tudhatjuk meg ki is kapott éppen pontot, de hogy hogyan, az sokszor rejtély marad.
Az index fórumon is parázs vita alakult ki a témában, ezért úgy éreztem itt is le kell írni az én végkövetkeztetésemet ezzel kapcsolatban.

Ma többféle szabályrendszer szerint küzdhet az, aki valamilyen szúró-vágó fegyvernemben próbára tenné magát, ezek elég sokszínűek és általában a valódi küzdelem szimulálására törekednek.
Ennek köszönhető, hogy az együttes találatokat is különbözőképpen értékelik, illetve szankcionálják.
Először sorba venném a valódi küzdelem során előforduló lehetőségeket, majd leírom az általam végiggondolt értékelési lehetőséget, végül megnevezem az általam legjobbnak tartott lehetőséget.

A szituációk

1. Mindkét fél halálos felületen talál.

Ez a legritkább esetben fordulhat elő, nem is tudom, történ-e ilyen egyáltalán. Talán olyankor, amikor az elvakult düh és a másik iránt érzett olthatatlan gyűlölet annyira mély, hogy a legelemibb óvatosságtól is megfosztja a szemben álló feleket. Ebben az esetben sem biztos, hogy mindketten elpusztulnak, vágás esetén majdnem bizonyos, hogy a delikvensek túlélik, szúrásnál azonban esélyes az elhalálozás. 

2. Az egyik fél halálos felületen talál, a másik súlyos, vagy könnyebb sebet okoz.

Itt is fontos szempont a vágás-szúrás ereje és pontossága, de tegyük fel, hogy mindketten pontosan, de nem maximális erővel találtak. Az egyik vívó feje beszakad, a másik elveszíti három ujját. Ki a győztes. Mindenképp az állva maradó, ujját vesztett képzeletbeli úr, hiszen ő állva tudott maradni, míg ellenfelét hordágyon viszik el.
Bár ez sem egyértelmű.
Emlékezzünk Tisza és Károlyi párbajára, ahol Károlyi rögtön az elején sebet kapott a homlokára, az egyenlőtlen küzdelem mégis 55 percig tartott és végül Károlyit "leléptették" a könyökén szerzett lapos vágás miatt. A párbajt a találati arány alapján is Tisza nyerte volna 1:19 arányban.

3. Mindketten nem halálos felületen találnak.

A leggyakoribb eset. Ha a felek teljes harcképtelenségig tartó küzdelemben egyeztek meg, akár egész nap csápolhatták egymást. 

A fent vázolt három esetet mai körülmények között, ahol a vívók nem törekszenek egymás elpusztítására vagy megbüntetésére, hanem a személyes megmérettetés és a győzelem vágya dominál, véleményem szerint négyféleképpen pontozhatjuk.

Pontozási módok

A. A találatokat töröljük.

A felek a bírói döntés után elfoglalják a rajtpozíciót és a küzdelem az előző eredménytől folytatódik, mintha mi sem történt volna. Ha jól tudom ma ezt alkalmazzák a sportvívásban. Ez, úgy gondolom, teljesen alkalmatlan az együttes találatoknak nem hogy a megszüntetésére, de még a visszaszorítására is, hiszen a kapott találat mintha meg sem történt volna. Ez se nem életszerű, se nem igazságos. Nincs visszatartó ereje

B. Mindkét találatot megadjuk azonos pontszámmal.

A vívók 1-1 pontot kapnak a találati felülettől és a találat erejétől függetlenül. A küzdelem a módosult eredménytől folytatódik, az győz, aki hamarabb elér bizonyos pontszámot. Nem életszerű, hiszen a mellkas szúrása súlyosabb, mint egy érintőleges találat a karon, az eredménye mégis ugyanaz. Az elektromos találatjelzők világában mégis lenne létjogosultsága, a szablyavívás lassabb, értékelhetőbb mozdulatai esetében nem a legjobb megoldás.

C. Mindkét találatot saját sebzésokozó képességének megfelelően pontozzuk.

A súlyosabb sebzést több ponttal, a könnyebbet kevesebbel honoráljuk, hozzáadjuk a vívók pontjaihoz és a küzdelem ennek fényében folytatódik, vagy ér véget. Visszatartó ereje nagy, mert senki nem kockáztatja meg egy súlyosabb találat "bekapását" egy bizonytalan alacsonyabb pontszámú adásáért. Az Arlowi cél (Adni, de nem kapni!), ami évtizedeken keresztül áthatotta a magyar és a nemzetközi vívás összképét, így visszatérhetne és működhetne.

D. A "Swordfish-szabály"

Együttes találat esetén a különböző értékű találatok hatnak egymásra. Kioltják, vagy csökkentik egymást. Azonos értékű találat esetén a pontok törlődnek, különböző "súlyosságnál" a magasabb értékűből levonódik a gyengébb találat és ezt az eredményt kapja az eredményesebb versenyző, majd a küzdelem folytatódik, míg az idő le nem jár, vagy az egyik fél el nem éri a kitűzött pontszámot.

Nos, szerintem a C. megoldás áll a legközelebb ahhoz, hogy a valódik harc eredményét szimulálja együttes találat esetén. DE. Néhány megjegyzéssel.

Először. A vívók az első néhány alkalommal bizony támadni fognak együttesen. Ki is fognak esni. Aztán elkezdenek gondolkodni és az együttes találatok száma nagy mértékben lecsökken. A szervezőnek, aki esetleg így állapítja meg az együttesre vonatkozó szabályt nem szabad emiatt elkedvetlenednie és eredménytelennek tartania a rendszert, hanem tartania kell magát a szabályhoz, mert eredményre fog vezetni és a mérkőzések csodás változásokon mennek majd keresztül.
Másodszor. Ez csak egy szabály a lehetséges sok közül, amelyek esetleg eszembe jutottak. Jelenleg itt tartok az eszmefuttatásban, ezért nincs kizárva, hogy később az én elveim alapján még jobb lehetőséget találok.
Harmadszor. Itt nem tárgyaltam a szablyavívás és bajvívás tárgykőréhez lazábban kapcsolódó technikák alkalmazását (ütések, rúgások, földre vitelek stb.), ezeket talán egy másik bejegyzésben veszem górcső alá. Nem zárom ki ezek létjogosultságát, de egységes szabályrendszer és megkötések mellett.
Negyedszer. Ez a pontszámítás NEM alkalmas minden szituáció megoldására. Lehetnek rendhagyó esetek, és a bíró(k)nak mindig fontos szerepe lesz a különböző vitás kérdések eldöntésében. Ugyanakkor a szervezőknek törekedniük kell a szabályrendszerek egyszerűsítésére, hogy a nézők is könnyen megérthessék és élvezhessék az eseményeket anélkül, hogy a vívóknak csalódottságot kellene átélniük akcióik értelmezése és értékelése miatt.
Ötödször. A "maszatolás" nem találat! Csapj oda, vagy húzd végig, de a kard nem piszkavas!

Nos, ennyit tudtam hozzátenni a kérdéshez.

Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése